Digitale meter verandert alles voor PV-panelen en batterijen

14/08/2020 - 16:24

Slimme meter verandert alles voor PV-panelen en batterijen

De meesten verbruiken vandaag slechts een derde van de zelf opgewekte zonnestroom. Met de komst van de slimme digitale meter verandert alles.

Hoe werkte het tot eind 2020?

Tot dan registreerde een analoge, terugdraaiende teller het elektriciteitsverbruik. Gebruikte je stroom van het net, dan klom de teller. Stuurde je stroom terug het net op, dan daalde je verbruikscijfers.

Het grote voordeel van de terugdraaiende teller? Je netbeheerder betaalt evenveel voor jouw stroom als omgekeerd, bijvoorbeeld 30 cent per kWh. Het net werkt dus eigenlijk als een gratis batterij. Jij plaatst namelijk jouw overschot aan zonnestroom op het net en haalt die voor dezelfde prijs er weer af.

Gedaan met de gratis batterij

Vanaf 2021 is dit principe verleden tijd. Koop je een PV-installatie en wordt die aan een digitale meter gekoppeld, dan zal de stroom die je dan van het net haalt, minstens 60 cent kosten, maar je krijgt amper 11 à 20 cent terug voor de stroom die je op het net plaatst.

Met andere woorden: hoe meer stroom je het net op stuurt, hoe meer verlies je maakt, Het wordt dus heel belangrijk om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken. Heb je nog steeds een terugdraaiende, analoge meter? Dan verandert er voorlopig niets maar betaal je nog wel prosumententax.

Oost én west ideale richting voor je zonnepanelen

 • Zuidgerichte panelen halen hun toprendement rond het middaguur. Meestal is er dan het minst activiteit in huis en gaat veel van je energie terug naar het net.
  Geen probleem met de terugdraaiende teller – denk aan de gratis batterij – wel als je onder het regime van de digitale meter valt. ’s Morgens en ’s avonds, wanneer je het meest verbruikt,
  moet je dan weer een deel stroom van het net kopen.
 • Een combinatie van oost- en westgerichte panelen is rendabeler, want ze vangen een groot deel van je dagelijkse energiepieken op:
  ’s morgens doen je oostelijke panelen het werk, ’s avonds de westelijke. Je gebruikt je zonnepanelen optimaal én hebt dus minder netstroom nodig om je pieken op te vangen.
 • Een combinatie van oost-west georiënteerde panelen en een thuisbatterij is de beste oplossing om zoveel mogelijk van je zonne-energie zelf te gebruiken.
  Je hebt het net niet meer nodig om je verbruikspieken op te vangen. En je overschot sla je op voor de rest van de dag of de dag nadien. We gebruiken nu gemiddeld 35% van onze zonnepanelen.
  Met een batterij en betere oriëntatie van je zonnepanelen stijgt dit aandeel naar +60 à +70% of meer. Met intelligente sturing is zelfs 80-95% mogelijk.

Vier tips voor potentiële kopers

 • Koop niet te klein: een gemiddeld gezin heeft een batterij nodig van 5 à 6 kWh. Een grote villa gaat al richting 10 à 12 kWh.
 • Kies voor ervaring: ga voor een merk dat zowel in zonnepalen als in batterijen actief is.
 • Leg desnoods meer zonnepanelen: zeker als je een slimme meter hebt en zeker vanaf juli 2022. Dimensioneer je installatie voldoende. Breid uit indien nodig, bijvoorbeeld bij de aankoop van een elektrische wagen.
 • Heb je geen zonnepanelen? Ook dan is een batterij handig. Zo kan je overdag energie verbruiken die je aan nachttarief aankocht. Bovendien kan je een batterij overal mee naartoe verhuizen en op een nieuw systeem aansluiten.
BijlageGrootte
PDF-pictogram ALLES OVER DE SLIMME TELLER!602.07 KB

Meer weten over hernieuwbare energie?

Lees hier verder