14/08/2020 - 16:24
We verbruiken vandaag slechts een derde van onze zelf opgewekte zonnestroom. De rest zetten we ‘gratis’ terug op het elektriciteitsnet. Met de komst van de slimme meter valt die gratis-factor straks weg. “En dan wordt een huisbatterij enorm interessant”, voorspelt Dirk Coenen van Viessmann. De PV-specialist legt uit waarom we op een kantelpunt staan én waarom we maar beter onze zonnepanelen van plaats wisselen.
Voorlopig registreert een analoge, terugdraaiende teller ons elektriciteitsverbruik. Gebruik je stroom van het net, dan klimt de teller. Stuur je stroom terug het net op, dan dalen je verbruikscijfers. Dat laatste is het geval voor gezinnen met PV-panelen. Zij kunnen enkel hun zonnestroom gebruiken wanneer de zon het meest actief is, overdag dus. Het onaangeroerde deel vloeit richting elektriciteitsnet.
Het grote voordeel van de terugdraaiende teller? Je netbeheerder betaalt evenveel voor jouw stroom als omgekeerd, bijvoorbeeld 30 cent per kWh. Het net werkt dus eigenlijk als een gratis batterij. Jij plaatst namelijk jouw overschot aan zonnestroom op het net en haalt die voor dezelfde prijs er weer af.
Vanaf 2021 is dit principe verleden tijd. “Koop je voordien een PV-installatie en wordt die aan een slimme meter gekoppeld, dan wordt je meter nog 15 jaar lang als een terugdraaiende meter gefactureerd. Althans volgens het wetsontwerp dat momenteel op tafel ligt. Wordt je PV-installatie na 1 januari 2021 gekeurd? Dan hangt ze vast aan de digitale, slimme meter die een intelligent tarief hanteert. De stroom die je dan van het net haalt, kost nog altijd 30 cent, maar jij krijgt amper 5 à 6 cent terug voor de stroom die je op het net plaatst.”
“Met andere woorden: hoe meer stroom jij het net op stuurt, hoe meer verlies je maakt”, waarschuwt Dirk Coenen. “Voor die gezinnen wordt het heel belangrijk om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken. Daarom verwacht ik dat batterijen de komende jaren een sterke opmars zullen kennen.”
Coenen heeft alvast één goede raad voor wie vandaag bouwt of zonnepanelen plaatst. “Richt je zonnepanelen op het oosten én op het westen. Zeker met het oog op de slimme meter.” Hij verklaart zijn redenering als volgt:
Overweeg je om de stap te zetten en de investering te wagen? Dan heeft Coenen nog een aantal tips klaar, zodat je het maximum haalt uit je energieopslag:
Bijlage | Grootte |
---|---|
![]() | 602.07 KB |
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer