Thuisbatterijen: al goed genoeg om te installeren?

Thuisbatterijen: al goed genoeg om te installeren? Premies?

14/08/2020 - 16:25

Thuisbatterijen: al goed genoeg om te installeren?

Zeker weten! Vanaf nu bestaat er een premie voor thuisbatterijen! Vraag er naar!

Steeds vaker wordt bij nieuwbouw en renovatie ingezet op fotovoltaïsche installaties of PV-systemen voor de opwekking van hernieuwbare energie.

Standaard zijn deze systemen aangesloten op het elektriciteitsnet. Het net werkt als een grote batterij waar energie in kan worden opgenomen en worden afgenomen indien nodig. Wanneer er een storing of onregelmatigheid is op het net, zal de omvormer zichzelf uitschakelen (om de veiligheid van de personen die eventueel werken op het net uitvoeren).

Door de dreigende black-outs (tijdelijke uitschakeling kerncentrales enz.) is de vraag naar opslag van stroom sterk toegenomen.

Prosumententaks – taks op de productie van elektriciteit

Wanneer een verbruiker van stroom is aangesloten op het elektriciteitsnet en zelf ook stroom opwekt, dan spreken we van prosumenten. Door het injecteren van de overproductie van stroom op het elektriciteitsnet d.m.v. een terugdraaiende teller (en een installatie met een vermogen kleiner dan 10 kW), is er sinds 1 juli 2015 een automatische vergoeding verschuldigd aan de distributienetbeheerder. Dit is de zogeheten prosumententaks.

Voorbeeld:
Het prosumententarief varieert per regio tussen 89,87 euro per kW en 128,15 euro per kW (steeds per jaar). Er wordt gekeken naar het vermogen van de omvormer.
Stel een installatie met een omvormer van 3,2 kW => 3,2 x 89,87 euro = 287,58 euro/jaar.
Om een te hoog prosumententarief te vermijden, is het dus best om de omvormer niet te groot te nemen. Gemiddeld wordt de omvormer ongeveer 20% kleiner gedimensioneerd dan de fotovoltaïsche panelen.
Op een PV-installatie van 5000 Wp wordt dus een omvormer van 0,8 x 5000 = 4000 W of 4 kW aangesloten. Op die manier spaart u dus taks uit, en dat gedurende de ganse levensduur van de zonnepanelen. Dat alleen al kan u duizenden euro's opleveren door met SMA-omvormers te werken ipv minderwaardige omvormers!

Zie voor meer info: www.vlaanderen.be

De prosumententaks zorgt bij zeer kleine (< 8 panelen) of slecht georiënteerde installaties eventueel voor een grotere kost dan opbrengst. Dit komt de terugverdientijd niet ten goede en zal de rendabiliteit van de installatie sterk beïnvloeden.
Alleen bij volledige onafhankelijkheid of autonomie van het net moet er geen prosumententarief betaald worden omdat de installatie het net niet gebruikt als ‘opslag’.

Opslag van PV-stroom met batterijen

Een opslagsysteem maakt het mogelijk de opgewekte stroom ook tijdens de piekmomenten (7h – 9h en 16h – 20h) bruikbaar te maken. De zon schijnt vooral overdag en bereikt zijn piek rond de middag: een moment waarop er niet veel verbruik in de woning of op het net is. Vandaar dat een Oost-West installatie steeds interessanter wordt!
Al deze stroom wordt bijgevolg een belasting op het net.

Met batterijen kan een groter aandeel door de bewoners gebruikt worden. Dit is ook interessant als we weten dat er in de toekomst een tarief zal moeten betaald worden voor zowel afname als injectie op het net.
Een ander voordeel is dat ook tijdens momenten waarop de bewoners niet thuis zijn slimme toestellen (met sturingsmogelijkheden via wifi e.a.) kan aansturen (lees: slimme wasmachines, boilers enz.). We spreken dan van vraagsturing en dit kan als bijkomend voordeel ook zorgen voor een langere levensduur van de batterij.

De grootte van de batterijcapaciteit bepaalt in hoge mate de kostprijs van het systeem.

Voor het laden van elektrische wagens zijn reeds enkele systemen op de markt die de stroom kunnen opslaan en ontladen d.m.v. een batterij of reeks batterijen bv. TESLA-Powerwall, maar ook andere merken als Mercedes en Axitec hebben systemen op de markt.

Autonomie met batterijen

Ook de accu van een elektrische wagen kan dienen als mobiele batterij.
De meeste batterijen op de markt zijn lithium-ionaccu’s die aangesloten zijn op een beheerssysteem met slimme regeling.
Vaak wordt de capaciteit opgebouwd uit meerdere batterijen, vooral in bedrijven is dit het geval, om in geval van stroomuitval, cruciale zaken te laten doorwerken zoals verlichting, bepaalde koelsystemen enz.

Ter illustratie:
Eén Tesla Powerwall-model heeft 13,2 kWh bruikbare capaciteit. Dat lijkt veel, maar daarmee moet je uiteraard geen uren gaan strijken. Alle ledverlichting, ijskast, diepvries, computers zullen wel blijven doorgaan.

Volledige onafhankelijkheid is duur en de levensduur van de batterijen is nog moeilijk in te schatten. Zo is de Tesla-powerwall vooral ontwikkeld om snel energie in op te slaan en te ontladen voor auto’s.
Hiermee kan men voor zo'n 8.000 euro incl btw een bepaalde onafhankelijkheid realiseren (tot 70%, aangezien een batterij 1x per dag kan opgeladen en ontladen worden, maar in de winter en tussenseizoenen minder energie ontvangt om op te slaan).
Wilt u volledig onafhankelijk zijn van het net, dan zijn meerdere batterijen en een goede regeling nodig (bv. wordt 1 batterij altijd eerst ontladen? Dan zal deze het snelst verouderen). Door afwisselend batterijen in het systeem te belasten, gaat het systeem langer mee.
Op de Europese markt bieden de fabrikanten meestal 10 tot 20jr jaar garantie.

Een klein rekensommetje: een gemiddeld gezin heeft een verbruik van 10-11 kWh per dag. Met één Powerwall-batterij van 13,2 kWh zal dit onvoldoende zijn om onafhankelijk te functioneren. Vergeet niet dat bij minder zon, de batterij minder kan opladen. Aangesloten blijven op het distributienet is dus ook in de regel noodzakelijk, ook voor particulieren bij laag verbruik.

Kortom: informeer bij onze adviseurs naar het systeem met de beste prijs-kwaliteitsverhouding in functie van uw verbruiksprofiel.
Bij ’eilandwerking’ of volledige onafhankelijkheid zijn meestal meerdere batterijen en bijkomende groene energiesystemen nodig. Een studie kan nuttig zijn (en onmisbaar bij bedrijven) om vooraf een goed beeld te krijgen van de installatie, het opgewekte vermogen, het verbruik en de levensduur.

Thuisbatterijen: al goed genoeg om te installeren?
Thuisbatterijen: al goed genoeg om te installeren?
Thuisbatterijen: al goed genoeg om te installeren?

Meer weten over hernieuwbare energie?

Lees hier meer