14/08/2020 - 16:25
Zeker weten! Er bestaat nog steeds een 1-malige premie tot 850€ voor thuisbatterijen in 2023 tot eind maart! Vraag er naar!
Standaard zijn onze elektriciteitssystemen aangesloten op het elektriciteitsnet. Het net werkt als een grote batterij waar energie in kan worden opgenomen en worden afgenomen indien nodig.
Door de dreigende black-outs (tijdelijke uitschakeling van het net) is de vraag naar opslag van stroom sterk toegenomen. Ook de digitale meter heeft alles veranderd; u betaald dan wel geen prosumententax meer maar verliest het voordeel van de terugdraaiende teller.
Wanneer een verbruiker van stroom is aangesloten op het elektriciteitsnet en zelf ook stroom opwekt, dan spreken we van prosumenten. Door het injecteren van de overproductie van stroom op het elektriciteitsnet d.m.v. een terugdraaiende teller (en een installatie met een vermogen kleiner dan 10 kW), is er sinds 1 juli 2015 een automatische vergoeding verschuldigd aan de distributienetbeheerder. Dit is de zogeheten prosumententaks.
Opslag van PV-stroom met batterijen en digitale meter
Een opslagsysteem maakt het mogelijk de opgewekte stroom ook tijdens de piekmomenten (7h – 9h en 16h – 20h) bruikbaar te maken. De zon schijnt vooral overdag en bereikt zijn piek rond de middag: een moment waarop er niet veel verbruik in de woning of op het net is. Vandaar dat een Oost-West installatie steeds interessanter wordt!
Al deze stroom wordt bijgevolg een te hoge belasting op het net. Dat wil FLUVIUS vermijden.
Met batterijen kan een groter aandeel door de bewoners gebruikt worden (stijging van de zelfconsumptie tot wel 90%).
Een ander voordeel is dat ook tijdens momenten waarop de bewoners niet thuis zijn slimme toestellen (met sturingsmogelijkheden via wifi e.a.) kan aansturen (lees: slimme wasmachines, boilers enz.). We spreken dan van vraagsturing en dit kan als bijkomend voordeel ook zorgen voor een langere levensduur van de batterij en minder piekverbruik.
Wilt u quasi onafhankelijk zijn van het net, dan zijn meerdere batterijen en een goede regeling nodig. Echt volledig off grid is zeer moeilijk realiseerbaar.
Een klein rekensommetje: een gemiddeld gezin heeft een verbruik van 10-11 kWh per dag. Met één batterij van 5,8 KW SOLAX kan u dan in de daluren perfect afnemen van uw batterij. Vergeet niet dat bij minder zon, de batterij minder kan opladen. Aangesloten blijven op het distributienet is dus ook in de regel noodzakelijk, zelfs voor particulieren met laag verbruik.
Kortom: informeer via onze adviseurs of via het contactformulier naar het systeem met de beste prijs-kwaliteitsverhouding in functie van uw verbruiksprofiel en bestaande installatie.
Bij ’eilandwerking’ of volledige onafhankelijkheid (off grid) zijn meestal meerdere batterijen en bijkomende groene energiesystemen nodig. Een studie kan nuttig zijn (en onmisbaar bij bedrijven) om vooraf een goed beeld te krijgen van de installatie, het opgewekte vermogen, het verbruik en de levensduur. Maar alles is mogelijk; AES biedt u desnoods ook kleine windmolens aan van 1-3 en 6 meter. Vraag er naar!
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer