Wat zijn de energievreters in je huis/bedrijf?

14/08/2020 - 16:15

Wat zijn de energievreters in je huis?

Energiekosten nemen een steeds grotere hap uit het maandelijks budget. Hoe verbruik je energie op een slimme en efficiënte manier zonder aan comfort in te boeten?
Waar zitten de slokoppen in je huis/bedrijf en hoeveel procent van het energiebudget peuzelen ze op?

Verwarming: 40 à 50%

Gebrekkig geïsoleerde woning: een woning/bedrijf zonder isolatie is absoluut niet meer van deze tijd. Door je woning/bedrijf voldoende te isoleren, voorkom je dat de warmte in huis helemaal verloren gaat. Alleen al door je dak te isoleren, bespaar je zo’n 30% op verwarmingskosten. Ook je gevels kan je isoleren met onze producten en daarop zonnegevelpanelen aanbrengen. 2x winst!

Verkeerd afgestelde verwarmingsketel: ligt het vermogen van de verwarmingsketel bijvoorbeeld te hoog voor het dagelijks verbruik? Dan wordt er onnodig veel energie verspild. Bovendien is dit nefast voor de levensduur van de installatie.

Verouderde verwarmingsketel of -installatie: is de ketel al minstens twintig jaar oud? Dan boet je sterk in op rendement en betaal je wellicht veel te veel voor je energie. Tijd om de oude ketel te vervangen door een modern en energie-arm exemplaar en om ook de leidingen en rookgasafvoerkanaal te laten nakijken en eventueel te laten onderhouden.

Soort verwarming: met elektrische radiatoren ligt het verbruik natuurlijk veel hoger dan met bijvoorbeeld vloerverwarming. Infraroodverwarming is ook een mooi en zuinig alternatief.

Elektrische toestellen: 30%

Het aantal gadgets en elektrische toestellen in uw huis/bedrijf neemt toe. Denk maar aan smartphones, tablets, computers en andere moderne toepassingen. Tegelijkertijd worden de meeste toestellen wel energiezuiniger.
De zuinigste elektrische apparaten op de markt dragen al lang niet meer het A-label, maar het A+++-label. “Het verschil in energieverbruik tussen deze labels bedraagt maar liefst 20 tot 50%”.

De grootverbruikers: je droogkast, vaatwasmachine, koelkast, televisie, decoder en strijkijzer wegen het zwaarst door op je verbruik. Ook opgelet met elektrische kookvuren, uitgezonderd inductie. Voor bedrijven is het alsmaar belangrijker in te zetten op energie-arme machines/installaties.

De geniepige verbruikers: doe ’s avonds de verlichting maar eens uit en tel de rode en groene lampjes in de buurt. Hoewel alle toestellen uitgeschakeld zijn, vreten deze stand-bylichtjes de hele dag en nacht door energie. Hetzelfde trouwens voor laptop en gsm-opladers die nog in het stopcontact steken zonder dat het toestel nog insteekt.

Verlichting: 15%

De toekomst is aan ledverlichting. Gloeilampen zien we al even niet meer in de winkels liggen en ook de meeste halogeenlampen vind je binnenkort niet meer terug.
Hoewel de aankoopprijs van ledverlichting hoger ligt dan traditionele verlichting (gloeilampen, tl-verlichting, halogeenlampen, …), ligt hun levensduur vele malen hoger en hun energieverbruik een pak lager. Vervang ook je lampjes in je diepvries en koelkast!

Sanitair warm water: 15%

Dagelijks verbruiken we zo’n 120 liter water per dag per persoon. Iets meer dan de helft daarvan warmen we op om te douchen of een bad te nemen, of om de (vaat)was te doen.
Slechte indeling: door je tappunten (bijvoorbeeld in de keuken en badkamer) ver weg van je verwarmingsbronnen te plaatsen, moet je water een lange weg afleggen.
Dit kost veel energie. Ook bedrijven moeten hier op letten en nakijken of er geen efficiëntiewinst valt te rapen op dit vlak.

Ga je zwaar renoveren of bouwen? Hou dit al van in het begin in het achterhoofd.

  • Elektrische boiler: ook hier ben je goedkoper af met een variant op bijvoorbeeld aardgas. Doorstroommodellen zijn vaak het energiezuinigst.
  • Badplezier: vijf minuten douchen kost je 20 liter warm water, een bad nemen komt al snel uit op 120 liter water. De rekening is snel gemaakt!
  • Niet-geïsoleerde leidingen: net zoals je woning, behoud je de warmte in je leidingen door ze te isoleren. “Doe je dit niet, verlies je 10 tot 15% aan energie.”
  • (Half)lege machines: (vaat)wasmachines zijn enkel rendabel als je ze zo goed mogelijk vult voor gebruik. Ook het afwasmiddel kan zo beter zijn werk doen. Spoel sowieso je vuile bestek en borden niet af voordat je ze in de vaatwasmachine steekt. Dit kost je alleen maar extra warm water.
  • Maak als bedrijf een energieplan waarop je focussed op enkele belangrijke zaken. Werk op de werkvloer met pictogrammen om energie te besparen.

Meer weten over hernieuwbare energie?

Lees hier verder