VRAAG 3: Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Traditionele zonnepanelen zijn meestal zwart of blauw. AES-Sales verkoopt wel als 1 van de enige installateurs ook gekleurde panelen en zelfs panelen met uw gekozen motief (zie productaanbod).Het verschil van zwart en blauw heeft vooral te maken met het productieproces van de panelen: monokristallijn of polykristallijn.
Beide typen hebben hun voor- en nadelen. Waar moet je voor kiezen?

Vrijwel alle zonnepanelen zijn dus blauw of zwart. Meestal zijn helderblauwe panelen van het type ‘polykristallijn’ en zwarte panelen ‘monokristallijn’.

Poly of mono zonnepanelen

Deze aanduidingen hebben te maken met verschillen in het productieproces van de +/- 60-70-92... zonnecellen waaruit een zonnepaneel normaal gesproken bestaat.
Bij polykristallijne ('poly') zonnepanelen bestaat elke cel uit meerdere onregelmatig op elkaar aansluitende siliciumkristallen; bij monokristallijne ('mono') panelen vormt een enkel siliciumkristal de basis voor een zonnecel.

Monokristallijne panelen zijn vaak zwart, maar kunnen ook donkerblauw zijn. De cellen hebben afgeronde hoeken waardoor er kleine witte of zwarte ruitjes tussen de cellen te zien zijn.
Polykristallijne panelen zijn meestal blauw maar kunnen ook zwart zijn. De kleur is afhankelijk van de eigenschappen van de anti-reflectielaag op de zonnecellen.

Monokristallijn iets duurder

Monokristallijne panelen zijn over het algemeen iets duurder dan polykristallijne. Daartegenover staat dat de afzonderlijke cellen van monokristallijne panelen een uniforme effen kleur hebben.
Bij veel polykristallijne panelen zijn de onregelmatige kristalvlakken duidelijk zichtbaar. Dat geeft een iets onrustiger beeld en meer reflectie.Verder zijn er in ons land veel huizen met zwarte of rode daken, maar niet met helderblauwe daken.
In veel straten vallen zwarte panelen op het dak daardoor minder op.

Wil je weten of je te maken hebt met mono- of polykristallijne panelen? Let dan op ruitvormige ruimtes tussen de afzonderlijke cellen. Als je die ziet, gaat het om een monokristallijn zonnepaneel.

All black

Polykristallijne panelen zijn dus normaal gesproken blauw en hebben een onbespoten aluminium frame.
Monokristallijne panelen hebben vaak, voor een nog gelijkmatiger beeld en minder reflectie, een zwart gespoten frame.

Als daarnaast ook de zogenaamde ‘backsheet’ zwart is (de achterkant van het paneel), dan zie je geen witte ruitjes meer tussen de cellen, en spreken we van een ‘full black’ zonnepaneel. Volgens sommigen de mooiste oplossing.

Hoogste vermogens

Met monokristallijne technologie zijn de efficiëntste panelen te maken. De hoogste vermogens die bij panelen van normaal formaat gehaald worden liggen inmiddels rond 300-330 Wp.
Het gaat daarbij om monokristallijne panelen met extra hoge vermogens, zowel in het blauw als zwart verkrijgbaar. Deze panelen zijn een stuk duurder dan de gemiddelde zwarte panelen.
Er bestaan tenslotte ook zonnepanelen met een vermogen tot wel 400 Wp, die opgebouwd zijn uit 72 in plaats van 60 cellen. Deze panelen hebben enkel grotere afmetingen.

Opbrengstverschillen blauw en zwart?

Monokristallijne panelen doen het iets beter bij bewolkt weer dan polykristallijne zonnepanelen.
Ook zou de achteruitgang in opbrengst bij hoge temperaturen van monokristallijne panelen wat lager zijn.
Tegelijkertijd warmen zwarte, vooral all-black, panelen juist sneller op dan blauwe, wat de productie bij zeer warm weer een beetje zou kunnen afremmen.

Of monokristallijne panelen inderdaad, zoals wordt gezegd, nóg langer meegaan dan polykristallijne panelen valt niet in het algemeen te zeggen.
Per saldo is het uiterlijk de voornaamste reden om voor monokristallijne panelen te kiezen. Zwart staat nu eenmaal vaak mooier dan blauwe op uw dak.

Vooral panelen leggen is de boodschap. De kleur is van secundair belang!

Van links naar rechts: monokristallijn, polykristallijn en all-black zonnepaneel.