VRAAG 5: Gevaren bij brand, hagel? Verzekering?

Zijn fotovoltaïsche zonnepanelen gevaarlijk voor brandweerlui?

Niet gevaarlijker dan de straat oversteken zonder kijken – met andere woorden: als de brandweer goed geïnformeerd optreedt, worden veel risico’s al uitgeschakeld.

Elektrocutie bij bluswerken kan alleen maar als een brandweerman beide draden van de gelijkspanning van de zonnepanelen tegelijk vastneemt.
Het blussen met water van een dak met zonnepanelen is veilig bij een minimum afstand van 5 meter waterstraal tussen spuit en zonnepaneel.
Bij een sproei-straal mag dat zelfs tot 1 meter afstand. Dat is experimenteel aangetoond. Een goed voorgelichte brandweerman kan veilig blussen bij zonnepanelen. Alle brandweerkorpsen zijn hiervoor tegenwoordig degelijk opgeleid.

Levert de gelijkspanning uit zonnepanelen extra risico’s op?

Zonnepanelen leveren bij daglicht gelijkspanning op. Die loopt tot aan de omvormer, het toestel dat de zonnestroom omzet in klassieke wisselspanning.
Bij brand wordt deze netspanning uitgeschakeld, de zonnepanelen blijven echter gelijkstroom leveren.Bij brand worden alle contacten tussen de modules onderling verbroken.
Dat is een eenvoudige ingreep. Daardoor worden alle potentiële risico's voor brandweerlieden tot het absolute minimum beperkt.
De afzonderlijke spanning van 1 enkel zonnepaneel is immers ongevaarlijk, te vergelijken met de stroom van een schrikdraad rond een wei.

Besef echter, indien uw (bedrijfs)dak in brand staat – een uitslaande brand dus – uw panelen op dat moment al geen stroom meer leveren en dat die panelen uw laatste zorg zullen zijn…

Zijn zonnepanelen bestand tegen hagel?

Het korte antwoord: Ja. Zonnepanelen zijn bestand tegen hevige tot zeer zware hagel.
Een terechte vraag, zeker na de hagelstormen die België hebben geteisterd in juni 2014 bvb.

In een zonnepaneel worden zonnecellen bedekt door een laag acrylaat of gehard glas. Arcylaat is in de volksmond beter bekend als plexiglas.
Plexiglas is licht, transparant genoeg om het rendement van zonnecellen niet te hinderen met 92% doorlaatbaarheid, maar belangrijker, zeer resistent.
Beiden zijn ook bestand tegen hevige hagel. Zonnepanelen vervaardigd uit gehard glas worden gezien als kwalitatief iets beter. Gehard glas is vijf maal sterker dan gewoon glas.

Wanneer een zonnepaneel niet bedekt zou zijn met plexiglas of gehard glas, en de zonnecel direct zou worden blootgesteld aan de omgeving, zouden ze zeer kwetsbaar zijn.
Zonnecellen zouden bij de eerste lichte hagel breken en barsten vertonen.

Zonnepanelen welke voldoen aan de Europese standaard IEC61215 worden tijdens hun productie getest op hagel.
Bij de Europese hageltest wordt hagel ter grootte van 25 millimeter diameter aan 23 meter per seconde (ongeveer 80 kilometer per uur) afgevuurd op de zonnepanelen.
Dit staat gelijk aan een hevige hagelstorm. Geen zorgen dus.

Wat met de verzekering?

Veel mensen vragen zich af of hier een aparte verzekering voor nodig is.
Indien de zonnepanelen op een eigen woning/bedrijf liggen, dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande verzekering van de woning of bedrijf.
Ben je geen eigenaar van de woning of bedrijf, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is.

Informeer voor alle zekerheid even bij je verzekeringsmaatschappij of uw bestaande verzekering de zonnepanelen dekt..
U dient er dan wel rekening mee te houden dat u iets meer premie gaat betalen indien nog geen dekking voorzien is maar dat zal om een zeer kleine verhoging gaan in geval voor particulieren.
Tenslotte kost een zonnepaneelinstallatie vaak veel minder dan bvb. een nieuwe keuken en daar komt ook geen premieverhoging bij te pas, niet? Goed onderhandelen is dus de boodschap!

Zonnepanelen verzekeren en diefstal

Zonnepanelen zijn door inbrekers gemakkelijk te demonteren zonder inbraakschade achter te laten.
Veel verzekeringsmaatschappijen hebben als voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn. Vraag dit dus ook even na aan uw verzekeringsmaatschappij.
Is er dan veel risico? Inbrekers zullen zich vooral richten op zonnepanelen op daken die niet goed zichtbaar zijn. Daar is voor hen het risico het minst groot.
Veelal zijn dit platte daken, demontage gaat dan namelijk nog iets gemakkelijker. Maar komt dus zeer zelden voor.

Dekking zonnepanelen bij natuurrampen.

Sommige verzekeraars sluiten schade bij natuurrampen uit. Maar het grootste risico is een natuurramp, bijvoorbeeld een zeer zware storm of hagelstenen.
Bekijk dus ook uw polis of de verzekering zware storm dekt.

Moet ik dan toch een extra verzekering afsluiten?

Premies van grote zonnepaneelinstallaties (+30panelen) zijn niet duur. Ze dekken dan praktisch alles aan uw zonnepanelen.
Denk aan diefstal zonder inbraakschade of schade bij natuurrampen. Ook dekken ze vaak het productieverlies bij uitval van de zonnepanelen.

VRAAG 7: Gevaren bij brand, hagel? Verzekering?