VRAAG 5: Hoelang gaan zonnepanelen en omvormers mee?

De meeste zonnepanelen blijven 25 à 30 jaar optimaal functioneren, vandaar de vermogensgarantie van 25jr op de meeste panelen.
De levensduur van een zonnepaneel is natuurlijk ook belangrijk en bedraagt bij onze panelen 35-40 jaar! De kwaliteit speelt hierbij een belangrijke rol dus.

Onze toppanelen van SOLARWATT glas/glas verzekeren reeds een product - en vemogensgarantie van 30jr!

Monokristallijne zonnepanelen:

De zonnecellen van dit type paneel zijn gemaakt van silicium.
Monokristallijne zonnepanelen gaan ongeveer 35-40 jaar mee. Voor deze zonnepanelen betaal je het meest, maar het rendement is wel het hoogst.

Polykristallijne zonnepanelen:

Met deze kwaliteitsvolle zonnepanelen zul je 30 à 35 jaar lang een goed rendement hebben.

Omvormer:

Ook de omvormer van je zonnepanelen is belangrijk met betrekking tot de levensduur en het onderhoud.
Een omvormer is één van de voornaamste onderdelen van het systeem. Het zet namelijk de gelijkstroom die de panelen produceren om in bruikbare wisselstroom voor in huis.

Door het intensieve werk dat een omvormer verricht zal dit apparaat na verloop van tijd verslijten.
Afhankelijk van de soort omvormer die gebruikt wordt, kan je rekenen op een levenstermijn van +/- 15 jaar. SMA scoort hierin bijzonder goed!

Dat betekent dat de omvormer minstens 1 maal zal moeten vervangen worden. Je betaalt gemiddeld tussen de 500 en 1000 euro voor die kosten van een omvormer type 3.0 - 6.0
De omvormer wordt bovendien best in een vrij koele en geventileerde ruimte geïnstalleerd. Hogere temperaturen hebben immers een negatief effect op de levensduur van omvormers.

Zonnepanelen vervangen:

Aangezien je installatie zelf nog zal werken, is het makkelijk om na 35 jaar je zonnepanelen te vervangen. Dit zal niet zo duur zijn als de aankoop van een volledig nieuwe installatie.
Ook eventuele problemen met je panelen kunnen verholpen worden. Na vijfendertig jaar zal het geld al lang uit je zonnepanelen zijn gehaald en zal je dus ook groot profijt hebben gedaan door zonnepanelen te kopen.

Dankzij de nieuwe technologie die men gebruikt bij zonnepanelen wordt de levensduur overigens steeds groter. AES volgt dit zeer goed op!