VRAAG 6: Waarom is de ene zonnepaneelinstallatie (zoveel) duurder dan de andere?

Bij de keuze voor een bepaald soort zonnepanelen is het verwachte financiële rendement van zonnepanelen van belang, omdat je een fors bedrag investeert.
Zonnepanelen op je dak zijn een goede investering met een terugverdientijd van gemiddeld 5-7 jaar. De terugverdientijd is een vergelijking van kosten en opbrengsten.
De prijs van zonnepanelen wordt beïnvloed door de keuze van de installatiegrootte, het merk, de installateur en eventuele extra’s als optimisers, type dak enz.
De opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door de oriëntatie van je dak, de prijs per kWh elektriciteit dat je betaald en je eigen verbruik.

Installatiegrootte:

De installatiegrootte is van groot belang voor de prijs van zonnepanelen. Omdat de vaste kosten altijd gemaakt moeten worden verplaatsing/werkuren, bedrading, omvormer, papierwerk, zijn kleine installaties relatief duurder dan grote installaties.
De prijzen verschillen per merk maar als richtlijn kun je het volgende aanhouden:

  • 3kWp aan zonnepanelen (10 x 300Wp) kost ongeveer € 4500 - 5500
  • 4,2kWp aan zonnepanelen (14 x 300Wp) kost ongeveer € 6000 – 7000

Merk:

Het merk is behoorlijk van invloed op de prijs die je betaalt voor zonnepanelen.
Over het algemeen zijn budgetpanelen van Chinese/ Aziatische fabrikanten de goedkoopste optie.
Het nadeel hiervan is dat je er niet zeker van kunt zijn dat deze bedrijven over 10 of 15 jaar nog bestaan in geval van een garantieclaim.
De duurdere optie zijn de Europese panelen met nog een voorkeur voor Duitse kwaliteit. Ook de Italiaanse panelen scoren hoog.

Installateur:

De installateur is ook van invloed op de verwachte kosten. Sommige installateurs focussen puur op de laagste prijs middels offertes via telefoon en internet,
terwijl andere installateurs meer tijd besteden aan een huisbezoek en een werkelijk op maat gemaakte offerte.
Tevens kunnen ze omvormers en bevestigingsmaterialen van verschillende kwaliteit gebruiken, wat al snel 5-10% prijsverschil kan betekenen.
Ten slotte hebben extra’s, zoals een meer geavanceerd uitleessysteem, micro-omvormers of installatie op verschillende dakdelen, een hogere prijs tot gevolg.